Arpa Gübreleme
Arpa gübreleme işleminin amacı, dekardaki arpa verimini gübre için ayrılan bütçeye göre en üst seviyeye çıkartmaktır. Belirlenmiş arpa gübreleme programı çerçevesinde arpa gübreleme yapılır. Arpa gübreleme programını, gübre verme takvimini oluştururken ekim öncesi toprak hazırlığından başak dönemine kadar hangi gübreler kullanılır. En kaliteli ve uygun fiyatlı arpa gübresi nelerdir. Arpaya sıvı gübreler, yaprak gübreleri, taban gübresi, üst gübreleri ne kadar verilir. Arpa üretiminde arpa gübreleme dönemlerinde hangi sıvı gübreler kullanılır, arpa için en iyi yaprak gübresi hangisidir, yaprak gübresi arpaya nasıl ve ne zaman uygulanır. Arpa gübreleme aşamalarından arpaya üst gübreleme yaparken arpa tarlasına üre gübresi, şeker gübresi, üst gübreleri dekara kaç kg uygulanır, ne zaman verilir, atılır. sulama yapılan arpa arazilerinde salma sulama, yağmurlama yada damlamadan arpa tarlası için verilmesi gerekli gübre hangisidir, ekim zamanında döneminde uygulanacak arpa için taban gübresi miktarı nedir, ne kadar atılır. Yabancı ot mücadelesi yaparken içine sıvı gübre katılır mı ? Arpa gübreleme programı, gübre önerisi vb. tüm bunların cevapları aşağıdaki başlıklar altında detaylı olarak açıklanmıştır. Arpada çinko noksanlığı, mangan noksanlığı vb. durumlar olmaması için klasik gübrelere ilave iz element gübrelerinden hangisi en iyi sonucu verir. Bitki besleme noksanlıklarını gidermeye yardımcı. Arpa gübreleme işleminden önce arpanın ne kadar gübreye ihtiyacı var, hangi gübreler gereklidir. Arpa için organik gübre yada arpa için kimyasal gübremi daha iyi sonuç verir. Tüm bu konuları sayfamızda anlatmaya çalışacağız. Yukarıda bahsettiğimiz programa arpa gübreleme takvimine de Arpa Gübreleme Programını da buradan ulaşabilirsiniz.
Arpa Gübreleme Videoları
Gübresiz Arpa Ekilir mi ?
Gübresiz Arpa ekilir mi ? Her bitkiyi gübresiz ekebilirsiniz. Ama ne kadar verim alacaksınız bu toprağınızın gücüne toprağınızın içeriğine bağlıdır. Belki taban gübresi olmadan ekim yapabilirsiniz nedeni de geçmişten toprağınızda bir miktarda olsa kalabilme ihtimalidir, ancak üst gübreleme, yeşilleme gübrelemesi vb tabirler ile erken bahar da ve bahar aylarında uygulanan üre yada şeker gübresi gibi azotlu gübreler atmadığınız da veriminiz düşecektir. Çünkü toprak azotu uzun süreli depolayabilen bir yapıya sahip değildir. Toprağın bu kapasitesi çeşitli uygulamalar ile artırılabilir olsa da azotlu gübreler vermek gereklidir. Ancak biliyoruz ki arpa genel olarak kıraç arazilere ekilmekte ve azotlu gübreler yani üst gübreleri verdiğinizde ardından beklediğiniz yağmur yağışı olmazsa bu kez de bu gübreler fayda yerine zarar vermektedir. Özellikle son yıllarda bu çelişkiye çok yoğun şekilde düşülüyor. Bu tür durumlarda sizlere tavsiyemiz atıldıktan sonra yağmur yağmasını zorunlu kılmayan hatta mümkünse yağış sonrası uygulanmasını tavsiye ettiğimiz Rekor Gübre Yaprak gübresi ürünü vardır. Eğer yağışlarınız var ise yine azotlu gübreleri verseniz de ilave olarak muhakkak Rekor Gübre Yaprak gübresini arpa için uygulayınız. Tüm bitkilere uygulanan bir gübredir. Azot vermiş gibi bitkiyi yemyeşil yapar, canlı tutar, susuzluk stresi oluşturmaz, kardeşlendirme, boylandırma ve dane sağlar. Yukarıdaki video yazan bölümden sonuçları ile ilgili tarla uygulama videolarını izleyebilirsiniz.
2022 yılının sonlarında olduğumuz günümüzden geçmişe bir bakacak olursak, arpa tohumunun fiyatları, toprak hazırlığı ve ekim dikim maliyetleri o kadar fazla oldu ki, bu kadar masrafın yapıp ta gübre atmayım demek ne kadar doğru sizce. Geldiğimiz noktada ya ekim yapıp iyi bakacaksınız, yada hiç ekmemek en karlısı.
Arpa Verimi Nasıl Artırılır ?
Arpa Verimi Nasıl Artırılır ? Arpa verimi genel arpa yetiştirme kurallarını tam olarak uygulamanın yanı sıra en iyi arpa gübresini arpa için gerekli gübreleri kullanarak artırılır. Bu soruyu soruyorsanız eğer; toprağınızın ideal bir toprak yapısında olduğunu varsayalım. Genel klasik uygulamaları yaptığınızı varsayıyoruz. Kıraç yada kıraç olmayan arpa buğday tarlanız da yapmış olduğunuz bu klasik gübrelemeler sonucunda düşük verim alıyorsunuz. Buradaki düşük verimden kastımız şudur : Masraflarınızı çıkartmadığınız ve kar edemediğiniz sonuçlar. Ya da çok az kar diyelim. İşte tüm bunları yapıyor ve sonuç alamıyorsanız bakalım neler yaparsanız arpa tarlası veriminizi hızlıca artırabilirsiniz. Ekim öncesinden başlayarak hasada 1,5 ay kalıncaya kadar ki dönemler yapmış olduğunuz tüm bu uygulamalara ilave Rekor Gübre Arpa Gübreleme programına uymanızı tavsiye ediyoruz. En basit ve en ekonomik şekilde arpa tarlasının verimini böyle artırabilirsiniz ve gelecek yıl için arpa tarımını yapmaya devam edebilirsiniz. Rekor Gübre Arpa Gübreleme Programı Detaylı Bilgi için Rekor gübre A.Ş. Telefon : 0232 364 22 22
Bu program yukarıda da en baştan belirttiğimiz gibi genel klasik uygulamaları yaptınız ve üstüne bunları yapacaksınız. Burada ekim öncesinde 2 tane gübremiz vardır. Bütçeniz ölçüsünde hangisi uygunsa onu kullanabilirsiniz. İyi bir çimlenme köklenme ve sağlıklı gelişim için tavsiye ediyoruz. Bahar döneminden itibaren 2 tekrar uygulanması gereken Rekor Gübre yaprak gübremiz vardır. Bitkideki stresi önleyip, hızlı ve sağlıklı gelişmeye devam etmesi, kardeşlenmeyi artırması için tavsiye ediyoruz. Çok nadirde olsa eğer sulama yapılan bir arpa tarlası ise çiftçilerimizi dım dım diye tabir ettiği yöntemle Rekor NK'lı sıvı damlama gübresini uygulayabilirsiniz. İri arpa danesi için muhakkak tavsiye ediyoruz. Tüm bunların dönemleri bu linkte yazmaktadır. Rekor Gübre Arpa Gübreleme Programı
Arpa Ekiminde Gübreleme
Arpa ekiminde arpa Gübreleme nasıl olmalıdır, arpa ekerken hangi gübre atılır. Arpa ekiminde toprak yapınızın duruma göre dap gübresi, yada 20 20 gübresi gibi klasik gübrelerden 15-20 kg miktarında dekar başına uygulanır. Sizlere tavsiyemiz mesele gübre atmak vermek değil bu gübrenin de alımını daha kolay hale getirmek için de Rekor Gelişim Tarla gübresini yine ekim öncesinde uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Yine bütçeniz ölçüsünde de dekar maliyeti daha da ucuz olan bir gübre olan Rekor Bakır Mangan Çinko EC Fertilizer mikro gübreyi uygulayınız. Rekor Gübre Arpa Gübreleme Programı Bu programa bakarsanız eğer ekim döneminde bahsettiğimiz 2 gübrenin de kullanım dozları ve şekilleri detaylı olarak yazmaktadır. Yine bu gübreler kullanılarak yetiştirilen arpa tarlaları videolarını yukarıdaki video yazan sayfadan izleyebilirsiniz.
Arpa Taban Gübresi
Arpa Taban Gübresi, arpaya taban gübresi ne kadar atılır, dekar başına kaç kg verilir, en iyi arpa taban gübresi hangisidir. Taban gübresi uygulaması arpa gübreleme işleminin 1. basamağını teşkil eder. Doğru yapılmaz ise yada hiç yapılmaz ise daha sonra telafisi genelde zor yapılan bir olaydır. Son yıllarda gübre fiyatlarının yükselmesi sonucunda özellikle hem arpa için taban gübresi uygulamasından hem buğday hem diğer bitkiler için vazgeçilmeye çalışılmakta yada azaltılmaya çalışılmaktadır. Bu yanlıştır ve sakın yapmayınız. Eğer toprağınızda yeterli seviyede azot fosfor ve potasyum yok ise bu eksikliği bu gübreler ile tamamlamalısınız. Yine diğer bir konuda DAP yada 20 20 gibi taban gübrelerini atmayıp içerisinde fosfor, potasyum, azot gibi içeriklerin daha az olduğu dolgu malzemesi fazla olan ucuz taban gübresi uygulamaları yapıldı. Sonuçta ne veriyorsanız verin önemli olan toprağınıza dekara kaç kg azot verdiniz, fosfor verdiniz, potasyum verdiniz, bunu baz almalısınız. Bazı çiftçilerimizde çok yoğun şekilde ahır gübresi verdiğinden taban gübresi uygulamalarına ihtiyaç duymadığını düşünse de ara ara onlarında taban gübresi takviyesi yapmalarını tavsiye ediyoruz. Klasik taban gübrelerinin içerikleri zengin olsa da mevcut toprak yapılarında çözünmesi bitkiye geçmesi tamamen olması zordur. Doğru zamanda bitkinin ihtiyaç duyduğu anda bu gübrelerin emilebilmesi için ekim öncesi dönemde kullanılan Rekor Gelişim ürünleri vardır. Rekor Gelişim gübresi organik bir üründür. Rekor Gübre Arpa Gübreleme Programı Bu programa bakacak olursanız arpa ekim öncesi dönemde uygulayınız. Programın devamına da uymanızı tavsiye ederiz. Rekor Gübre A.Ş. 0232 364 22 22
Arpaya Hangi Gübre Atılır ?
Arpaya hangi gübre atılır, arpa tarlası ekiminde han gübre kullanılır, taban gübresi olarak hangi gübre atılır, arpaya hangi yaprak gübresi atılır, arpa dönümüne ne kadar gübre atılır yada 1 dönüm arpaya kaç kg gübre atılır gibi aradığınız soruların cevabını aşağıdaki ve yukarıdaki yazıların tamamında dönem dönem görebilirsiniz. Aslında tüm bu soruların tek bir amacı var oda "Arpa da en yüksek verim nasıl alınır " budur.
Arpaya Üst Gübre Ne Zaman Atılır ?
Arpaya üst gübresi ne zaman atılır. En doğru dönemi nedir ? Bazı bölgelerdeki arpa üreticileri nadiren de olsa üst gübresini ekim döneminde uygulamaktadır. Genel olarak üst gübrelemesi 1. uygulaması kardeşlenme başlangıcından itibaren en uygun dönemde atılmaya çalışılır. Yine yağış durumları uygunsa 2. uygulamayı gebeleşme öncesinde uygulanır. Arpa gübreleme faaliyetinin 2. aşaması olan bir işlemdir. Kesinlikle tecrübe gerektirir.
Arpaya Üre Gübre Ne Zaman Atılır ?
Arpaya üre gübre ne zaman atılır, en doğru zamanı nedir ? Üre gübresi Formülü CO(NH2)2 - %46 N (azot) budur. Üre gübresi yavaş çalışan bir gübredir. Yukarı da söylediğimiz gibi bazen arpa ekim döneminde üre gübresi verilmektedir. Arpa bitkisi genel olarak kıraca ekildiği için mümkün olduğunca kar yada bahar yağmurlarının altında kalacak şekilde uygulanır. Ancak toprak aşırı kumsal ise gübre çözünmeden yıkanıp gideceği için çok erken de atmaya gerek yok. Üre uygulaması yapılamaz ise arpa üretimin de şeker gübresi benzeri azotlu gübreleri tercih etmektedir. Üre gübresinin doğru zamanda ve doğru miktarda atılması arpa gübrelemesinin püf noktalarındandır. Bu konudaki yanlışlıklar ciddi verim düşüklüğüne sebep olur.
Arpaya Şeker Gübresi
Arpaya Şeker Gübresi ne zaman verilir. Dekara kaç kg uygulanır. Şeker gübresi olarak tabir edilen Amonyum Sülfat gübresi başta arpa olmak üzere tahıl grubunda sapa kalkma öncesinde uygulanır. Bazen yağış şartları uygun olmaz ise başak öncesi zamana kadar da uygulanabilir. Kıraç yerlerde yağış garantisi olmadığı için üre gübresi yerine şeker gübresi daha çok tercih edilmektedir. Atıldıktan sonra olası yağış olmaması durumunda yakıcılığı daha az olmaktadır. Dekara 10-15 kg arası uygulanmaktadır. Sulama yapılan arazilerde ise bitkinin durumuna göre bu oran artırıbilirde.
Arpa Sıvı Gübre
Arpa Sıvı Gübre dediğimizde arpa üreticilerinin daha çok bahsettiği şey üre gübresi, şeker gübresi, nitrat gübresi gibi azot içerikli gübreler yerine toprağa püskürtülen arpa için sıvı azotlu sıvı gübredir. İklim şartlarının kurak gitmesi azot içerikli katı gübrelerin erimesini daha zor hale getirdiği için arpa buğday üreticisi çiftçilerde arpa gübreleme için sıvı formada olan azotlu gübreleri toprağa püskürtmek suretiyle kullandıklarında arpaya azotu daha kolay verdiklerini düşünseler de bu uygulamalar aşamasında maalesef başta yaprak hasarları olmak üzere bazı sıkıntılar ile karşılaşmaktadırlar. Tabii ki bu da arpa tarlasının verimini düşürmektedir. Yani azotlu katı gübre veremiyoruz erimiyor derken bu kez de azot içerikli sıvı gübreyi toprağa püskürtme şeklindeki uygulamalar ile başka sorunlar ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak yeterli yağışlar olmadan arpa bitkisinin azot ihtiyacını karşılamak daha da zorlaşmıştır. Bu durumda tabii ki soracaksınız o zaman "Arpaya sıvı gübre ne atılır" yada "Arpaya sulu gübre atılır mı ?" bir çok soru ortaya çıkmaktadır.
Arpa İçin En İyi Sıvı Gübre
Arpa için için iyi sıvı gübre, en etkili sulu gübre, arpa tarlasının, arpanın verimini en çok artıran sıvı gübre Rekor gübre sıvı yaprak gübresidir. Rekor Gübre Sıvı yaprak gübresi içeriğinde azot olmayan bir gübredir. pH değeri 3 dür. Arpa bitkisinin kardeşlenmesine , boylanmasına, canlılığını ve yeşilliğini korumasına, dane tutumuna ve tabii ki verimine son derece etki bir gübredir. Uygulama sonuçları yukarıdaki videolar sayfasından izleyebilirsiniz. Ülkemiz tarımı için Arpa Gübreleme denildiğinde ilk akla gelen ürün diyebiliriz.
Arpaya Sıvı Gübre Ne Zaman Atılır ?
Arpaya sıvı gübre ne zaman atılır, arpa, buğday ve diğer hububat arazilerinde Rekor Gübre sıvı yaprak gübresi nasıl uygulanır. Yapraktan holder yada drone ile uygulanır. Kardeşlenme öncesi dönemden başlayıp gebeleşme dönemine kadar 2 tekrar tavsiye ediyoruz. Uygulama dozu 1 dekara 100 cc dir. Sadece holder ve drone ile uygulanır. Uygulama yapılırken yaprakları ve gövdesi ıslansın ama yere damlamayacak şekilde ideal su ile püskürtünüz. Atım sonrası sulama zorunluluğu yoktur, tercihen yağmur yada sulama sonrası bitki gelişimine uygun stabil hava şartlarında uygulayınız. Atım öncesi yapraklar kuru olmalıdır. Uygulama sonrası yapraklara 6-8 saat su gelmemelidir. Yabancı ot varken uygulamayınız. Yabancı ot ilacı ile karıştırmayınız. Pas, süne ilacı vb. insektisitler ile karışabilir. Sadece Rekor Gübre firmasının ürettiği ve belirttiği yaprak gübreleri ile karışabilir, başka gübreler ile karışmaz.
Arpa İçin Sıvı Yaprak Gübresi
Arpaya Yaprak gübresi ne zaman atılır. Arpa bitkisi için en yaprak gübresi hangisidir. Arpa gübrelemesinde yaprak gübresinin önemi nedir. Arpa ve diğer hububatlar için en iyi ve etkili yaprak gübresi Rekor Gübre Sıvı Yaprak gübresidir. Neden önemli olduğunu açıkladıktan sonra detaylı bilgi vereceğim. Malum arpa yetiştiriciliğinde en önemli sorunların başında yabancı ot gelir. Hele ki dar yapraklı otlar ile mücadele arpa tarlasında zordur. Yabancı ot ilacı uygulamasından sonra eğer havalar arpa gelişimi için iyi gitmeyip büyüme yavaşlar yada durursa bu kez alttan başka yabancı otlar gelip arpayı tekrar bastıracak. Yani attığınız yabancı ot boşa gitmiş gibi bir durum sözkonusu olacak. İşte burada Rekor gübre Sıvı yaprak gübresi arpa için çok işe yarar. Çünkü yabancı ot ilacı uygulanıp otlar öldükten sonra Rekor gübre Sıvı Yaprak Gübresini eğer hava şartlarıda uygunsa uygularız . Uygulama ile birlikte arpa hızlıca kardeşlenmeye ve boy atmaya başlar. Bu sayede arkadan gelecek yeni çıkacak yabancı otları da bastırmış olacaktır. Bu özelliği sayesinde başta mısır olmak üzere tüm tarım arazilerinde ciddi verim artışı sağlamkatadır. Ayrıca gerek başak kalitesi, gerekse pas vb. bir çok hastalığa karşı bitki daha dirençli olduğu için hasat sonrası mahsulde son derece kaliteli olmaktadır. Rekor gübre Sıvı yaprak gübresini arpa da ve diğer hububatlarda 2 tekrar uyguluyoruz. Bu linkten tam olarak uygulama zamanları ve Rekor gübre yaprak gübresinin uygulama şeklini, ayrıca diğer Rekor Gübre A.Ş gübrelerinin arpa tarlasındaki uygulama programına ulaşabilirsiniz. Başta Yaprak Gübresi fiyatları olmak üzere tüm ürünlerimizin fiyatları açık ne şekilde yazar. Sizlerde masraflarınız ve maliyetlerinizi tam olarak hesaplayabilirsiniz.
Arpa için Damlama ve Yağmurlama Gübresi
Arpa için Damlama Gübresi ve yağmurlama gübresi kullanımı Konya, Kayseri, Aksaray, Nevşehir gibi illerimizde eğer arpa sulanıyorsa çoğunluk bu şekilde gübreleme yapmaktadır. Her ne kadar arpayı genel olarak çiftçilerimiz sulama eğilimde olmasa da son yıllardaki kuraklığın artması damlama sulama ve yağmurlama tekniği ile sulama çözümlerini öne çıkartmıştır. Doğruda yapmaktadırlar çünkü başta mazot olmak üzere arpa üretimi maliyetlerinin yüksek olması olası aşırı kuraklık durumunda arpa üreticilerini direkt olarak zarara sokacaktır. Hele ki büyük arazilerde bu durum ciddi sorun yaracaktır. Halbuki bir kere bile doğru düzgün sulanabilse ve bu esnada da duruma göre arpa için en iyi damlama gübresi ve en yağmurlama gübresini de verebilirseniz veriminiz gerek sulamadan dolayı gerekse doğru arpa gübreleme yaptığınız için 2-3 kat artabilir. Yani dekarından 200 kg çıkacaksa bu 600-700 kg olabilir.
Rekor Mikro Element Damlama Gübresi
Toprağa uygulanır ve dozu dekara en az 200 gramdır. Ekimden önce son toprak işlemi öncesinde holder ile toprağa dekara en az 40 lt. su ile püskürtülerek uygulanır. ( Püskürtürken holder sürekli karıştırma modunda olsun.) Damlama - yağmurlama gübreleme sistemi olan arazilerde ise 1. uygulaması çimlendirme suyu ile de uygulanabilir. 2. uygulaması, arpa kardeşlenme başlangıcı ve gebeleşme dönemi arası damlama-yağmurlama gübreleme sistemi ile yapılabilir, tercihen önce vermeniz daha iyi sonuç verir. Yağmurlama yada damlama sulamanın başlarında gübreyi giriniz. Gübre tankına yada holdere katmadan önce başka bir kapta biraz çözüp öyle katınız. Tüm zirai ilaç ve gübreler ile karışabilirliği vardır.
Rekor NK’lı Damlama Gübresi
Toprağa Uygulanır ve dozu dekara en az 100 gramdır. Gebeleşme öncesi dönemden başak oluşumuna kadar 2 tekrar tavsiye ediyoruz. Sulama yapılan arazilerde uygulanabilir. Salma sulanan tarlada, tarlanın başından su yüzeyine damlatma yöntemiyle verilmeye uygundur. Damlama ve yağmurlama sulamada gübre tankına en başlarda girilir.
Arpa Hangi Gübre Sever ?
Arpa hangi gübreyi sever yaklaşımı aslında doğru bir durum değildir. Çünkü çocuklar şekeri sever ama şeker çocuklara iyi gelir mi ?
Aslında bu soru ile sorulmak istenen şey arpa bitkisinin gelişimine etkisi iyi olan gübrelerin listesini istiyorsunuz. Daha da doğrusu aslında arpada verimi artıracak gübreleri arıyorsunuz. Çünkü şunu söyleyebiliriz ki bazen arpaya verdiğinizde arpa gelişimine iyi geldiğiniz gübre aslında arpanın verimini aşağıya düşürebilir. Çünkü diğer bitkilerde olduğu gibi arpada da en önemli şey dengeli gelişimdir, verilen bir sıvı gübre, azotlu gübre bitkiyi yemyeşil yapar, yapraklarını genişletir ama iş başak çıkartmaya ve daneye geldiğinde hüsrana uğrayabilirsiniz. Bu yüzden arpa gübreleme kademelerinde sürpriz sonuçlar istemiyorsanız kullanıldığınız gerek kimyasal gübreler gerek organik gübreyi dikkatli seçiniz.